Jagoda acai berry - owoc na odchudzanie

Ranking owoców na odchudzanie - dowiedz się na czym polega magiczna moc jagody acai berry.

Właściwości jagody acai

Jest to prawdziwy skarb wśród tysięcy innych owoców całego świata. Jagoda acai niezwykle szybko traci swoje właściwości odżywcze, nawet do 24 godzin od zerwania. Bez niemalże natychmiastowego zastosowania odpowiedniego procesu zachowawczego, owoc drastycznie ogranicza możliwość dystrybucji. Przekonaj się, czym tak naprawdę zasłynęła jagoda acai, jakie posiada właściwości i jaki jest jej skład.

Popularna jagoda

Popularność owoc acai zawdzięcza przede wszystkim swoim właściwościom leczniczym, odżywczym i energetycznym. Jagoda acai dostarcza mnóstwo niezbędnych minerałów, pierwiastków, witamin, aminokwasów, przeciwdziała wielu różnym chorobom i powoduje ogrom pozytywnych efektów. Wszystko to wydaje się niemożliwe, ale potwierdzają to liczne testy i badania.

To bogaty skład jagody sprawia, że ma ona niemal czarodziejskie właściwości. Trzeba zwrócić uwagę na antyoksydanty czyli związki chemiczne wykazujące zdolność neutralizowania wolnych rodników, które wraz z powietrzem i pożywieniem dostają się do naszego organizmu powodując jego wyniszczenie na poziomie komórkowym. Pojemność antyoksydantów w pożywieniu oblicza się stosując tzw. współczynnik ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity). Dla jagody acai wynosi on 1026, co jest 20-krotnie większą liczbą niż uważane dotychczas za najlepsze w walce z wolnymi rodnikami winogrona.

Poza antyoksydantami jagoda acai zawiera cały szereg nienasyconych kwasów tłuszczowych, pierwiastków śladowych i fitosteroli, aminokwasów, które pozytywnie wpływają na cały organizm człowieka. Spośród 29 nienasyconych kwasów tłuszczowych, szczególną uwagę należy poświęcić kwasom Omega 6 i 9, które regulują poziom cholesterolu we krwi, likwidując poziom tego szkodliwego, a podwyższając poziom dobrego. 18 aminokwasów, zawartych w acai, doskonale wpływa na wzmocnienie i regenerację układu mięśniowego. 21 pierwiastków śladowych miedzy innymi wzmacnia układ immunologiczny. Oczywiście jak w każdym owocu nie brakuje kompletu pierwiastków i witamin: B1, B2, C, E, beta karoten, wapń, fosfor, potas, żelazo, białko.

Spożywanie jagody acai zapewnia następujące korzyści:

  • Oczyszczanie organizmu
  • Obniżenie poziomu ciśnienia krwi
  • Obniżenie poziomu złego cholesterolu
  • Spowolnienie procesu starzenia
  • Polepszanie trawienia i wypróżniania
  • Łagodzenie stresu
  • Zwiększenie wytrzymałości i pracy układu mięśniowego
  • Wzmocnienie i zwiększenie wydajności organizmu
  • Wzmocnienie systemu odpornościowego
  • Zapobieganie szkodliwemu działaniu wolnych rodników
  • Poprawa kondycji umysłowej
  • Regulacja wagi ciała
  • Poprawa wzroku
  • Hamowanie objawów i postępowania rożnych chorób, między innymi: raka, prostaty, alzheimera, chorób serca i innych
  • Poprawa funkcjonowania seksualnego
  • Podwyższenie poziomu dobrego cholesterolu
  • Poprawa ogólnego samopoczucia i zdrowia
  • Zwiększenie energii witalnej
  • Redukcja zmęczenia
  • Regulacja poziomu cukrów i tłuszczów w organizmie

Jak się okazuje natura skrywa przed nami sporo zaskakujących tajemnic, jednią z nich jest właśnie owoc acai, bo nikt nie spodziewał się przecież, że taki mały owoc jest prawdziwą bombą odżywczą. Czy coś jeszcze ukrywa się w głębi nieznanych nam zakątków świata?

Schudłaś/Schudłeś? Podziel się swoją historią! Przyślij na swoje zdjęcia!
Napisz do nas

Darmowy Podręcznik Odchudzania!

Zrzuć zbędne kilogramy! Przygotuj się fizycznie, mentalnie i emocjonalnie na zmianę swojego życia na lepsze! Skorzystaj z naszych porad jak skutecznie schudnąć!

Kliknij tutaj aby pobrać darmowy podręcznik odchudzania!